Wat gebeurt er in de werkdag tussen de transactie en de uitbetaling?

Nadat een elektronische betalingstransactie heeft plaatsgevonden, vinden er een reeks stappen plaats, waaronder acquiring en settlement. Deze stappen zijn essentieel voor het overmaken van geld van de bankrekening van de consument naar de bankrekening van de handelaar of ondernemer.

De eerste fase is de “clearing”-fase. In deze fase worden bestanden en financiële informatie uitgewisseld tussen verschillende acquirers en banken ofbetalingsinstellingen voor alle transacties van die dag. Informatie zoals transactievolume, bedragen, data en specifieke betrokken instellingen wordt uitgewisseld in de nacht die volgt op de dag waarop de transactie plaatsvond. In dit stadium worden verschillende veiligheidscontroles uitgevoerd om de financiële geldstromen te valideren.

Na de clearing wordt het geld daadwerkelijk overgemaakt. Dit “settlement” proces zorgt ervoor dat de transactiebedragen worden uitbetaald op de bankrekening van de handelaar. Wanneer een consument goederen of diensten koopt met een betaalkaart, heeft hij een contract met een bank/betaalinstelling. Omgekeerd heeft de handelaar een contract met een acquirer, zoals Axepta BNP Paribas, om deze transacties te verwerken. Uiteindelijk stuurt de bank/betaalinstelling van de consument het geld via de kaartschema’s (zoals Bancontact, Visa of Mastercard) naar de acquirer, die vervolgens de uitbetaling aan de handelaar verzorgt. Dit netwerk van interacties van verschillende partijen verklaart waarom een verwerkingstermijn van één dag het minimum is.

Tot slot brengt dit proces verschillende kosten met zich mee, die worden verrekend in de “reconciliatie”-fase. Ten eerste wordt een acquiring commissie per transactie afgetrokken die de merchant aan de acquirer betaalt. Daarnaast betaalt de acquirer ook scheme fees aan de kaartschema’s voor het gebruik van hun netwerk en interchange fees aan de bank of betaalinstelling van de consument. Voordat geld wordt uitbetaald op de bankrekening van de winkelier, worden deze vergoedingen dus berekend en afgetrokken van het uit te betalen bedrag.

Dit complexe proces van clearance, settlement en reconciliatie laat zien dat een uitbetaling de volgende dag eigenlijk bijzonder snel is. Een uitbetaling naar je bankrekening lijkt misschien eenvoudig, maar het onderliggende proces is ingewikkeld en omvat geldoverdrachten en vergoedingsberekeningen voor meerdere entiteiten.