Kaartbetalingen zijn het favoriete betaalmiddel van de Belgen

Uit diverse onderzoeken die peilen naar het betaalgedrag van de Belgen stellen we vast dat de kloof tussen de populariteit van digitale betalingen en cash geld alsmaar toeneemt. Een belangrijke doorbraak waar je als handelaar best mee rekening houdt. Wie slim inspeelt op de behoeften van klanten, ziet ongetwijfeld een mooie financiële toekomst tegemoet. Wij bespreken hier een aantal bevindingen.

Volgens de resultaten van de Digital Payment Barometer van Febelfin geeft 87% van de bevraagde deelnemers de voorkeur aan digitaal betalen boven cash. Een bankkaart tegen een betaalterminal houden, blijft dan ook een uiterst laagdrempelige manier van betalen. Het gemak en de snelheid daarvan in vergelijking met de geringe toegang tot cash geld speelt een doorslaggevende rol in de voorkeur voor elektronische betaalmiddelen.

Opvallend is de significante daling van het aantal cash betalingen van 39% op één jaar tijd. 42% van diegenen die cash betalen, heeft hooguit 20 euro op zak. Wie zijn of haar verkoopkansen maximaal wil vergroten, biedt dus best minstens één elektronische betaalmethode aan. Naast de wettelijke verplichting hiervan sinds 1 juli, loop je anders het risico dat klanten je zaak verlaten zonder aankopen te doen.

De resultaten van de Barometer van Febelfin ontkrachten overigens de alom bekende misvatting dat cash geld de voorkeursbetaalmethode is van oudere generaties. In tegenstelling tot de verwachtingen, ligt het percentage 65-plussers dat liever elektronisch betaalt hoger dan bij de andere leeftijdsgroepen. Zo verkiest slechts 9% van de groep 65- tot 74-jarigen cash geld. Elektronisch betalen met een kaart, smartphone of ander wearable blijft dan ook de veiligste en meest hygiënische manier om af te rekenen.

Verder werd er ook gepeild naar welke vorm van kaartbetaling het populairst is. 36% van de Belgen verkiest de contactloze kaart en 37% steekt liever de kaart in de betaalterminal.

Kortom, cash geld mag dan wel het oudste betaalmiddel ter wereld zijn, elektronisch betalen breekt volledig door. Vanuit die vaststelling en gelet op de vele voordelen van kaartbetalingen ten opzichte van cash geld zowel voor jou als handelaar als voor je klanten, kan je maar beter inhaken op deze onomkeerbare trend.

Wil je graag weten welke betaalterminal het meest geschikt is voor je zaak om kaartbetalingen te aanvaarden en zo geen enkele verkoopkans te missen? Neem dan zeker contact met ons op.

Bron

Digital Payment Barometer | Febelfin (2021)