Zijn elektronische betalingen beter dan cash?

Elektronische betalingen zijn een naadloze, snelle en eenvoudige manier om betalingen te verrichten en te aanvaarden. Het gebruiksgemak en de vele mogelijkheden die verbonden zijn aan digitaal betalen, behoren tot de meest gewaardeerde kenmerken. In dit artikel spitsen we ons toe op de drie belangrijkste voordelen die elektronische betalingen hebben ten opzichte van cash geld, voor zowel handelaars als consumenten.

Lagere kosten

Hoe paradoxaal het ook klinkt, cash kost geld. Cash betalingen zijn niet gratis. Integendeel, daar hangt een zekere kostprijs aan vast. Het is zelfs zo dat de verwerkingskosten van cash geld, zoals distributie, opslag, telling en vervoer, hoger zijn dan voor elektronische betalingen. Dit valt te verklaren doordat ze aanzienlijk meer arbeidskracht, infrastructuur en logistiek vereisen. En dat kost natuurlijk allemaal geld. Laten we een eenvoudige simulatie doen van de kostprijs tussen een elektronische betaling met een debetkaart en een betaling met cash. Voor een betaling van €20 met een debetkaart bedraagt de transactiekost ongeveer €0,13. Betaalt de klant datzelfde bedrag met cash, dan bedraagt de transactiekost tot ongeveer €0,30, oftewel drie keer zoveel (bron: onderzoek UNIZO; april 2022).

Het kostprijsverschil tussen beide betaalmethoden wordt nog groter wanneer het gaat om transacties die worden uitgevoerd over een zekere afstand. Cash geld verzenden, ook al is het slechts een paar kilometers verderop, impliceert een zekere kostprijs en organisatorische rompslomp. Dat kan al snel ontmoedigend zijn. Voor elektronische betalingen daarentegen, gelden dezelfde tarieven. Of je nu een betaling verricht aan je buurman of aan iemand die aan de andere kant van de wereld gevestigd is: het kan snel, voordelig en met gemak.

De kosten verbonden aan elektronische transacties worden tegenwoordig verder gedrukt dankzij de grote verscheidenheid aan betaaloplossingen. Het scala aan mogelijkheden qua prijsmodel (Classic aanbod op maat of een flexibele oplossing), betaalmethode (met kaart of mobiel) of nog type terminal (vast, mobiel of kassagekoppeld) is afgestemd op de situatie van elke handelaar. Op die manier zorgen we ervoor dat je betaalt voor wat je daadwerkelijk nodig hebt en gebruikt.

Maximale veiligheid

Elektronische betalingen zijn bovendien veiliger dan cash vanwege de geldende, uitgebreide beveiligingsmaatregelen zoals encryptie, tokenization, etc.. Of je nu een transactie uitvoert met een bankkaart of een smart device zoals je mobiele telefoon of smartwatch, aan het gebruik ervan gaat bijna altijd een streng verificatieproces vooraf. Dat kan een pincodeaanvraag zijn of invoer van biometrische gegevens. Iets wat volledig ontbreekt bij het gebruik van cash.

Ook het risico op verlies of diefstal is veel kleiner dan met bankbiljetten en muntjes die in een kassa of tas vrij eenvoudig voor het grijpen liggen. Hoewel je elektronische betaalmiddel ook kan worden gestolen, valt de getroffen schade makkelijker in te perken. Cash geld dat uit je portefeuille verdwijnt, ben je meestal voorgoed kwijt. Een verloren of gestolen bankkaart of smart device daarentegen, kan redelijk snel worden geblokkeerd vanop afstand.

Naast deze veiligheidsvoorzieningen moet ook rekening worden gehouden met het gevoel van veiligheid. Zou jij je op je gemak voelen met een briefje van €100 op zak? Nochtans bereikt zowat elke aankoop tegenwoordig al snel dat bedrag, of het nu gaat om boodschappen of iets anders. Met een elektronische betaalmethode zijn de consumenten minder beperkt in hun uitgaven.

Tot slot zijn elektronische betalingen op het vlak van gezondheid een pak veiliger dan cash door het gebrek aan fysiek contact.

Grotere flexibiliteit

Naast prijs en veiligheid, is ook comfort een belangrijke bekommernis van de consument. In tegenstelling tot cash geld zijn elektronische betalingen om vele redenen handiger. Allereerst kunnen betalingen in een mum van tijd worden uitgevoerd en aanvaard. Je klanten hoeven geen bankkantoor op te zoeken of in de rij te gaan aanschuiven bij een geldautomaat. Ze zijn niet gebonden aan tijd en ruimte, maar volledig vrij. En dat is dan ook meteen voordelig voor je zaak.

Bovendien kan je jouw transacties aan het einde van de dag gemakkelijk bijhouden dankzij ons dagelijks overzicht dat per e-mail wordt toegestuurd en toegankelijk is op ons online portaal. Deze uiterst nauwkeurige transactierapporten zijn zeer nuttig voor boekhoudkundige doeleinden.

Elektronische betalingen zorgen ook voor meer controle en gemoedsrust bij de consument. Zo kunnen zij hun uitgaven in een oogwenk raadplegen op hun betaalapp.

Vragen over elektronische betaaloplossingen?